Förälska dig i Bibeln -dagen firas årligen den 21 januari. Syftet är att lyfta fram Bibelns betydelse som kristnas och församlingars kärnbok samt uppmuntra till aktivt bibelläsande och mångsidig användning av Bibeln för andlig uppbyggelse för både individer och gemenskaper.
Församlingar och gemenskaper uppmanas att lyfta fram aktiv användning av Bibeln antingen den 21 januari eller någon annan gång under den veckan. Det kan naturligtvis också göras vid en annan tidpunkt som passar församlingens verksamhet eller skapa en kontinuerlig praxis.
Nedan finns några konkreta idéer för aktiviteter som kan användas. Dessutom finns det bibelmaterial för olika behov och målgrupper på denna webbplats.
Aktivitetsidéer
Bibeln fram i sociala medier
- Dela korta bibelversmusikvideor på sociala medier.
- Dela olika bibelläsningstips till församlingsmedlemmar på församlingens sociala medier rakasturaamattuun.fi
- Gör små videointervjuer / berättelser om vad Bibeln betyder / hur man själv läser Bibeln / hur en viss bibelvers har uppmuntrat.
Dela erfarenheter från Bibeln
Anordna ett bibelmöte där man kan dela med sig av erfarenheter om hur Bibeln har talat och uppmuntrat i olika livssituationer eller vilken bibelvers som är särskilt viktig och varför. Sångerna vid mötet handlar också om Bibelns betydelse. Uppmuntra alla att regelbundet öppna Bibeln och berätta om olika möjligheter som kan hjälpa till med personlig bibelläsning. rakasturaamattuun.fi/svenska/
Psalmstunder
Stilla dig en stund inför en psalm. Fundera tillsammans eller i mindre grupper på vad den aktuella psalmen handlar om. Till exempel vad den berättar om Gud och hans egenskaper, vad den berättar om människan och mänskligheten i allmänhet samt om en individ, vad psalmen säger till oss och hur den utmanar oss. Till slut ber vi för teman som uppkommit från psalmen och diskussionerna samt, om så önskas, även för andra personliga angelägenheter.
Variation: samma idé kan användas med olika bibelverser.
Filmkvällar kring evangelierna / filmdag
Titta tillsammans på någon LUMO-evangeliefilm i lämpliga avsnitt antingen på en eller flera dagar. I slutet av avsnitten / mellan avsnitten fikar vi och diskuterar vad vi sett och upplevt. Det finns fyra LUMO-evangeliefilmer: Matteus, Markus, Lukas och Johannes evangelier.
Utmaning: Bibelläsningskampanj
Utmana församlingsmedlemmar att delta i en gemensam bibelläsningsresa under en viss period. Utmaningen kan vara en enskild bok i Bibeln eller en större helhet eller hela Bibeln på en viss tid. I slutet av utmaningsperioden kan det också vara ett gemensamt möte där man diskuterar och delar tankar om det lästa avsnittet.
Läsa Bibeln på vårdhem
Gå till vårdhem för att läsa Bibeln och möta deras invånare. Idéer, tips, instruktioner och användbart material, såsom “Kristen stund” finns på Bibelläsarnas Förbunds webbplats rll.fi/hoivakotien-raamatunlukijoille/
Bibel- och bönepass i församlingens och arbetsgemenskapens olika situationer och andakter
Dela ut olika bibelverskort till deltagarna. Var och en stillar sig för att meditera över den bibelvers de fått. Fundera på vad just den bibelversen säger till en idag, hur den talar. Utifrån de tankar som uppkommit skriver man vad man nu vill säga till Jesus / Himmelske Fadern om Han var här. Därefter delar var och en med sig av sina tankar.
Bekanta dig med bibelgruppsverksamhet
Anordna en eller flera nya öppna bibelgruppsträffar där man enkelt kan komma och bekanta sig med och prova på bibelgruppsverksamhet i mindre grupper om cirka 3–8 personer. Använd färdigt bibelgruppsmaterial som ger möjlighet till diskussion. Uppmuntra samtidigt nya ansvarstagare att bli gruppledare genom att erbjuda färdigt material och fråga om intresse för att starta nya grupper. Vid gudstjänster eller andra samlande församlingsmöten presenterar sig befintliga bibelgrupper och berättar hur de fungerar samt bjuder samtidigt in nya medlemmar om det finns plats i grupperna eller om nya grupper startas.
Bibelgrupperna presenterar sig
Vid gudstjänster eller andra samlande församlingsmöten presenterar sig befintliga bibelgrupper och berättar hur de fungerar samt bjuder samtidigt in nya medlemmar om det finns plats i grupperna eller om nya grupper startas.
För ungdomar 11–15 år: videor om Bibeln och dess betydelse
NUA Origins – Jakso 5.1: Mikä Raamattu on?
NUA Origins – Jakso 5.2: Onko Raamattu yksi suuri kertomus?
NUA Origins – Jakso 5.3: Mikä on paras tapa lukea Raamattua?
För skolbarn: bibelstunder
Ta med Bibeln i olika situationer för skolbarn genom att använda materialet “Faderns idé”, som är avsett för funktionellt grupparbete baserat på Bibelns berättelser och passar för barn i åldern 11–14 år. Det kan också anpassas för att användas med barn och ungdomar. liftaripro.fi/isan-idea
För barn 4–8 år: Bibelappen för barn och tidningen “Den fantastiska planen”
Bibelappen för barn är en barnbibel som fungerar på mobila enheter. Den innehåller 40 olika bibelberättelser som kan läsas eller lyssnas på. Färgglada illustrationer, figurer som kan flyttas på pekskärmen, roliga uppgifter och frågor som repeterar budskapet ger barnet en inspirerande läsupplevels. bible.com/sv/kids
Från Bibelappen för barn har man också gjort tidningen “Ihmeellinen suunnitelma”. Den innehåller åtta bibelberättelser från appen. Genom dessa berättelser, korta undervisningstexter och små uppgifter får barnet en förståelse för Bibelns helhetsbudskap. Dela ut gratisexemplar av tidningen “Ihmeellinen suunnitelma”, som berättar om Bibelappen för barn. Tidningen kan beställas här ( på finska).