Rakastu Raamattuun -päivää vietetään vuosittain 21.1. Sen tarkoituksena on nostaa esille Raamatun merkitys kristityn ja seurakuntien ydinkirjana sekä rohkaista aktiiviseen Raamatun äärellä olemiseen, sen lukemiseen ja monipuoliseen käyttöön niin yksilöiden kuin yhteisöjenkin hengelliseksi rakennukseksi.
Seurakuntia ja yhteisöjä kehotetaan nostamaan esille Raamatun aktiivinen käyttö joko 21.1. tai muulloin tuona viikkona. Sen voi toki tehdä myös jonain muuna seurakunnan toimintaan sopivana ajankohtana tai luoda jatkuva toimintatapa.
Alla on joitain konkreettisia toimintaideoita hyödynnettäväksi. Lisäksi tältä sivustolta löytyy monenlaisiin tarpeisiin ja eri kohderyhmille suunnattuja raamattumateriaaleja.
Toimintaideoita
Raamattu esille somessa
- jaetaan someen lyhyitä raamatunlausemusiikkivideoita esim. korpiartist.fi/sana/
- jaetaan seurakunnan somessa erilaisia raamatunlukuvinkkejä seurakuntalaisille rakasturaamattuun.fi
- tehdään someen pieniä videohaastatteluja / juttuja siitä, mitä Raamattu merkitsee / kuinka itse lukee Raamattua / miten jokin raamatunkohta on rohkaissut.
Jaetaan kokemuksia Raamatun ääreltä
Järjestetään tilanne, jossa jaetaan kokemuksia siitä, miten Raamattu on puhutellut ja rohkaissut erilaisissa elämän tilanteissa tai mikä raamatunkohta on itselle erityisen tärkeä ja miksi. Tilaisuuden laulut voisivat kertoa myös Raamatun sanan merkityksestä. Rohkaistaan jokaista avaamaan Raamattu säännöllisesti sekä kerrotaan erilaisista mahdollisuuksista, mitä voi ottaa avuksi henkilökohtaisen raamatunluvun avuksi. Katso ideoita osoitteesta rakasturaamattuun.fi/henkilokohtainen/
Psalmi-tuokioita
Hiljennytään jonkin Psalmin äärelle. Pohditaan joko yhdessä tai pienempinä ryhminä sitä, mitä esille nostetussa psalmissa käsitellään. Esimerkiksi mitä kaikkea se kertoo Jumalasta ja hänen ominaisuuksistaan, mitä se kertoo ihmisestä ja ihmisyydestä yleensä sekä jostain yksilöstä, mitä psalmi puhuu meille ja miten se haastaa meitä. Lopuksi rukoillaan psalmista ja keskusteluista nousevien teemojen puolesta sekä haluttaessa myös muiden henkilökohtaisten asioiden puolesta.
Muunnos: samaa ideaa voi hyödyntää erilaisten raamatunkohtien kanssa.
Evankeliumielokuvaillat / elokuvapäivä
Katsotaan yhdessä LUMO evankeliumi -elokuvaa sopivissa jaksoissa joko yhtenä tai useampana päivänä. Jaksojen lopussa / välissä kahvitellaan ja keskustellaan nähdystä ja koetusta. LUMO-evankeliumielokuvia on neljä: Matteuksen, Markuksen, Luukkaan ja Johanneksen evankeliumeihin. Niissä luetaan evankeliumit sanasta sanaan kokonaan suomeksi 1992 raamatunkäännöksen mukaan. Lukijana toimii Markus Bäckman. Löydät LUMO evankeliumielokuvat ja niiden katkelmat YouTubesta
Haaste: Raamatunlukukampanja
Haastetaan seurakuntalaisia yhteiselle raamatunlukumatkalle jollekin sovitulle ajanjaksolle. Haasteena voi olla jokin yksittäinen Raamatun kirja tai laajempi kokonaisuus tai ihan koko Raamattu tietyssä ajassa. Haasteajan lopussa voi olla myös yhteinen kokoontuminen, jossa keskustellaan ja jaetaan yhdessä tai ryhmissä ajatuksia luetusta jaksosta.
Hoivakoteihin lukemaan Raamattua
Mennään hoivakoteihin lukemaan Raamattua ja kohtaamaan niiden asukkaita. Toimintaidea, vinkkejä, ohjeita sekä hyödynnettävää materiaalia, kuten ”Kristillinen tuokio” löytyy Raamatunlukijain Liiton sivustolta rll.fi/hoivakotien-raamatunlukijoille/
Raamattu- ja rukoustuokioita seurakunnan ja työyhteisön eri tilanteissa ja hartauksina
Jaetaan osallistujille erilaisia raamatunlausekortteja. Kukin hiljentyy mietiskelemään itselle tullutta raamatunkohtaa. Pohtimaan, mitä juuri tuo raamatunkohta itselle tänään puhuu, miten se puhuttelee. Syntyneiden ajatusten pohjalta kirjoitetaan, mitä nyt haluaisi sanoa Jeesukselle/Taivaalliselle Isälle, jos Hän olisi tässä. Tämän jälkeen kukin lukee kaikille ääneen oman raamatunlauseen – ja mikäli haluaa, niin myös kirjoittamansa tekstin / osan siitä / ajatuksia, mitä raamatunkohta herätti hänessä.
Tutustu raamatturyhmätoimintaan
Järjestetään yksi tai useampi uusi avoin raamatturyhmäkohtaaminen, johon voi tulla helposti tutustumaan ja testailemaan raamatturyhmätoimintaa pienehköissä noin 3–8 hengen ryhmissä. Hyödynnetään valmiita raamatturyhmämateriaaleja, joissa annetaan mahdollisuus keskusteluun. Kannustetaan samalla uusia vastuunkantajia ryhmän vetäjiksi tarjoamalla valmista materiaalia sekä kysellään kiinnostusta uusien ryhmien perustamiseksi. Raamatturyhmämateriaaleja löytyy esim. rakasturaamattuun/ryhmille
Raamatturyhmät esittäytyvät
Jumalanpalveluksen tai muiden kokoavien seurakunnan tilaisuuksien yhteydessä olemassa olevat raamatturyhmät esittäytyvät ja kertovat, miten ne toimivat sekä samalla kutsuvat uusia jäseniä mukaan, mikäli ryhmiin mahtuu tai perustetaan uusia ryhmiä.
Passiokertomuksen lukeminen
Hiljaisella viikolla on tapana tarkastella Jeesuksen kärsimistä ja kuolemaa, mutta passiokertomuksia voidaan lukea muulloinkin. Lukeminen voidaan toteuttaa esim. kokoontumalla kirkkoon tai muuhun tilaan ja kuuntelemalla muutaman lukijan lukema kertomus Jeesuksen kärsimyksestä. Alla olevista linkeistä avautuvat kolmen evankeliumin kertomukset. Yhden passion lukemiseen tarvitaan viisi lukijaa. Lukijat antavat äänensä käyttöön Kristukselle, evankeliumin kertojalle ja kolmelle muulle roolille, mutta tarkoitus ei ole esittää tapahtumia. Passiokertomusta ei tule dramatisoida tai näytellä vaan ne vain luetaan. Tekstin lomaan sijoitetut virret voi jättää pois tai niistä voi laulaa vain yhden tai kaksi säkeistöä.
Matteuspassio
Markuspassio
Luukaspassio
Nuorille NUA-videoita Raamatusta ja sen merkityksestä
NUA Origins – Jakso 5.1: Mikä Raamattu on?
NUA Origins – Jakso 5.2: Onko Raamattu yksi suuri kertomus?
NUA Origins – Jakso 5.3: Mikä on paras tapa lukea Raamattua?
Kouluikäisille toiminnallisia raamattuhetkiä
Raamattu mukaan erilaisiin kouluikäisten tilanteisiin hyödyntämällä Isän idea -materiaalia. Se on laaja kokonaisuus, joka on tarkoitettu toiminnalliseen ryhmätyöskentelyyn Raamatun kertomusten pohjalta ja sopii on noin 11–14 -vuotiaille. Sieltä voi hyödyntää lyhyempiä tai pidempiä katkelmia. Soveltaen materiaalia voi käyttää myös lasten ja nuorten kanssa. Tutustu ja hyödynnä liftaripro.fi/isan-idea
Lapsille 4–8-vuotiaat: Lasten raamattusovellus ja Ihmeellinen suunnitelma -lehti
Lasten Raamattusovellus on mobiililaitteilla toimiva lastenraamattu. Siinä on 40 eri raamatunkertomusta, jotka voi joko lukea tai kuunnella. Värikkäästi kuvitetut kertomukset, kosketusnäytöllä liikuteltavat hahmot, kivat tehtävät ja sanomaa kertaavat kysymykset tarjoavat lapselle innostavan lukukokemuksen. Tutustu sovellukseen rll.fi/lasten-raamattusovellus
Lasten Raamattusovelluksesta on tehty myös Ihmeellinen suunnitelma -lehti. Siihen on valittu sovelluksesta kahdeksan Raamatun kertomusta. Näiden kertomusten, tiiviiden opetustekstien ja lisänä olevien pienten tehtävien kautta lapsi saa käsityksen Raamatun kokonaissanomasta. Jaetaan ilmaista Ihmeellinen suunnitelma -lehteä, joka kertoo Lasten raamattusovelluksesta. Lehteä voi tilata täältä.